Liquiditeitsplanning

Liquiditeitsplanning

Een gebrek aan beschikbaar geld is een van de belangrijkste redenen waarom starters en groeibedrijven vroegtijdig de boeken moeten sluiten. Want ook al ben je gedreven en uit het juiste ondernemershout gesneden, en ook al heeft je bedrijf veel potentieel, als je geen financiële middelen hebt om je plannen te verwezenlijken, eindigt je ondernemersverhaal. En dat is ontzettend jammer. Zeker omdat je met een goede liquiditeitsplanning die problemen deels voorkomt.

Overzicht van financiële in- en uitstroom

Een liquiditeitsplanning is de begroting van je onderneming. Ze omvat je verwachte opbrengsten en uitgaven en brengt de in- en uitstroom van je financiën in kaart. Het is een belangrijk instrument om cashflowproblemen te vermijden. En dat is essentieel voor elke onderneming, want een gezonde cashflow betekent genoeg beschikbaar werkkapitaal om te doen wat je wilt doen, en je financiële verbintenissen na te komen.

De test doorstaan

Nog een voordeel van een goede liquiditeitsplanning? Ze helpt je om een liquiditeitstest te doorstaan. Wil je bijvoorbeeld een dividend uitkeren aan je aandeelhouders? Dan verwacht de wetgever dat je met een liquiditeitstest aantoont dat je kapitaalkrachtig genoeg bent om dat dividend uit te keren zonder de volgende twaalf maanden in financieel zwaar weer terecht te komen. Een doordachte liquiditeitsplanning verhoogt je slaagkansen.

Een must voor elk bedrijf

Liquiditeitsplanning is niet alleen voor starters en groeibedrijven een must. Elk bedrijf dat gefundeerd en duurzaam succes nastreeft, en financiële problemen wil voorkomen, moet aan liquiditeitsplanning doen. De specialisten van Groep Claesen staan voor je klaar om een liquiditeitsplanning op maat van je bedrijf op te stellen.

Wil je meer weten over het belang van een liquiditeitsplanning voor jouw onderneming? Of wil je doordacht ondernemen met een liquiditeitsplan?

Neem dan gerust contact met ons op.